Recepty

Cuketová omáčka s marinovaným tofu

2 středně velké cukety, 3 stroužky česneku, 1 menší cibule, sojová smetana (lze nahradit např. sojovým mlékem a kukuřičným škrobem nebo kuzu), 2 balíčky marinovaného tofu, mořská sůl, pepř, kari, sojová omáčka, olej

Cuketu oškrábeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do rozpáleného oleje přidáme cibulku - restujeme dosklovata. Poté přidáme cuketu, česnek, koření (sůl, pepř, kari, sojovou omáčku) a smetanu. Vše promícháme a dusíme pod pokličkou na mírném plameni. Jakmile je cuketa měkká, omáčka je hotová. Dále si nakrájíme tofu na větší kostky a orestujeme ho na oleji se sojovou omáčkou a trochou kari. Tofu podáváme s cuketovou omáčkou a celozrnným knedlíkem (případně s polentou nebo rýží basmati).

Pohankovo-ovesné placky

100 g ovesných vloček, 100 g pohanky lámanky, 1 ks brokolicové pomazánky (sivo), 150 g pickles (sunfood) nebo kysaného zelí, 200 g uzeného tofu, 25 g amarantové vlákniny (otruby, klíčky), 1 ks kypřícího prášku (vinný kámen), 3 stroužky česneku, majoránka, pepř, mořská sůl, půl lžíce olivového oleje, půl lžíce vody

V misce smícháme ovesné vločky s lámankou a zalijeme 300 ml vroucí vody. Přikryjeme a necháme 25-30 minut odstát. Poté do směsi přidáme majoránku, pepř, mořskou sůl, prolisovaný česnek, nahrubo nastrouhané tofu, pickles (kysané zelí) a nakonec kypřící prášek smíchaný předem s půl lžící oleje a vody (místo vejce). Vše řádně promícháme a na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme placičky. Pokud se Vám placičky budou zdát příliš suché, potírejte je během pečení olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30-40 minut (dozlatova). Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.

Tofu dezert (přirozeně bezlepkový)

1 kostka tofu natural, 3 lžičky karobového prášku (případně nepražené kakao od firmy Lifefood), slunečnicový olej za studena lisovaný, vanilkový lusk nebo vanilkový prášek, rýžový sirup

Tofu nadrobíme do misky na malé kousky, přidáme 2 lžičky slunečnicového oleje, dle chuti rýžový sirup. Přidáme karobový prášek. Vše rozmixujeme do jemného krému. Podáváme vychlazené ozdobené čerstvým, případně sušeným ovocem nebo ořechy. Popřípadě můžeme dozdobit i sojovou šlehačkou. Krém lze také zamrazit.

Robi se žampiony

1 balení robi plátků, 400 g žampionů, 1 ks cibule (můžeme nahradil i polovinou pórku), 1 lžička umeocta, drcený kmín, mořská sůl, pepř, slunečnicový olej

Robi plátky osolíme, opepříme a pokmínujeme z obou stran. Necháme 10 minut odležet. Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a orestujeme doměkka na slunečnicovém oleji. Přidáme robi plátky a na plátky nakrájené žampiony. Dusíme cca 15 minut. Poté dochutíme umeoctem, případně ještě solí a pepřem. Pokud máte rádi hustější omáčky, přidejte kuzu nebo kukuřičný škrob. Podáváme s vařenými brambory, rýží nebo těstovinami.

Jednoduchý zeleninový salát

2 papriky, okurek, 2 mrkve, umeocet, olivový olej (nejlépe za studena lisovaný)

Očistíme mrkve a papriky. Mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, papriku a okurek nakrájíme na kostičky. Vše promícháme v míse, přidáme dvě lžíce olivového oleje a jednu nebo dvě lžíce umeocta (dle chuti). Salát není třeba dosolovat, protože umeocet je slaný dost. Podáváme jako přílohu, samostatně nebo s pečivem.

Pohankové oříškové rohlíčky (bezlepkové)

250 g pohankové mouky, 210 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 bio vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení

Všechny suroviny zpracujeme na těsto, které necháme odležet několik hodin (ideálně přes noc). Z těsta vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme 1 cm pásky a z nich formujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 180°C 15-20 minut. Ještě teplé obalujeme rohlíčky v cukru. Po 3 dnech jsou rohlíčky vláčné a rozplývají se na jazyku.

                                  -- zdroj BIOHARMONIE --

Honzovy špaldové buchty

25 dkg celozrnné špaldové mouky hladké, 25 dkg špaldové mouky hladké, 1 celé vejce, 2 žloutky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 a půl kostky droždí, 1 lžička mořské soli, 10 dkg másla (margarínu), citrónová kůra z jednoho citrónu, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 a půl dcl špaldového mléka

náplň: 20 dkg máku, 7 dkg třtinového cukru, sáček vanilkového cukru, 2 dcl špaldového mléka, rozinky dle chuti

Do vlažného mléka vmícháme cukr a droždí, necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, žloutky, sůl, máslo, olej, citrónovou kůru a mouky. Vejce, máslo a olej musí mít pokojovou teplotu. Vymícháme těsto, necháme vykynout, znovu přemísíme a znovu necháme vykynout. Z těsta tvoříme lžící bochánky, které plníme mákem (případně povidly nebo tvarohem). Makovou náplň připravíme následovně – pomeleme mák, přidáme třtinový a vanilkový cukr a rozinky. Svaříme špaldové mléko, přisypeme makovou směs a pět minut podusíme. Vychladlou směsí plníme buchty.

Na vytřený plech klademe bochánky a potíráme je slunečnicovým olejem. Pečeme při 200°C v el. troubě asi 30 minut.

Těstovinový salát

1 okurek, 1 a půl papriky, 1 sklenice sterilované kukuřice, kostka uzeného tofu, 500g těstovin, 1 tofunéza (nebo sojanéza), 1 malý bílý jogurt, pepř, mořská sůl, sojová omáčka, olej na těstoviny

Uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme a necháme je vychladnout. Papriku a tofu nakrájíme na malé kostičky, okurek nastrouháme nahrubo (nebo také nakrájíme na kostičky). Zeleninu a tofu vmícháme do těstovin, přidáme tofunézu a jogurt. Dle chuti osolíme, opepříme a přidáme sojovou omáčku. Pokud máte rádi olivy, nakrájejte je na kolečka a vmíchejte do salátu. Salát chutná nejlépe vychlazený a odleželý.

Brokolicový salát s tofu

brokolice, kostka tofu s mořskou řasou, 3 ks mrkve, 3 ks rajčat, červené řepa, sojanéza (tofunéza), mořská sůl

Brokolici umyjeme, rozdělíme na růžičky (košťál oloupeme a nakrájíme) a uvaříme v páře. Očistíme mrkev, červenou řepu a nastrouháme na hrubém struhadle. Rajčata a tofu nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme se sojanézou a dosolíme dle chuti mořskou solí. Salát podáváme vychlazený buď jako přílohu nebo jako hlavní jídlo (nejlépe s celožitným kváskovým chlebem).

Pečená dýně hokaido

dýně hokaido, tymián, rozmarýn, oregáno, sójová omáčka (shoyu nebo tamari), olivový olej, tavenýr (sýr dle Vašeho výběru – např. eidam, čedar, gouda, parmazán,...)

Dýni hokaido umyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semínka (můžeme je usušit) a nakrájíme na plátky asi půl centimetru široké. Dáme je na plech s pečícím papírem, pokapeme je sójovou omáčkou, posypeme kořením a potřeme olivovým olejem. Na závěr posypeme tavenýrem (sýrem). Pečeme v předehřáté troubě při 180 – 200 stupních 10 – 15 minut. Dýně je výborná jen tak samostatně, se salátem nebo jako příloha.

Partneři: Kadeřnictví KMO | MEGACOMP CZ | Přírodní a bio kosmetika